Lebron James tidiga år

Lebron James tidigaste år inom basket är en intressant historia. Lebron James kämpade hårt redan som barn och tonåring för att nå långt. Många vill gärna nå NBA och spela där men inte alla når dit. En del får nöja sig med att spela basket i high school och college, och därefter antingen lägga av helt eller spela i andra ligor i till exempel Europa.

När Lebron James spelade i high school tog han tidigt för sig i matcherna och var samtidigt en lagspelare att lita på. Han spelade bland annat för St Vincent High School.

När Lebron James draftades gick han väldigt tidigt i NBA:s årliga draft. De spelare som är mest lovande brukar bli valda först under denna spännande draftdag där vissa lag har rätt att välja först och andra får vänta på att välja senare i draften. Att gå först i en draft är positivt för en spelares varumärke och stjärnstatus men även för att det ger spelaren ett bättre förhandlingsläge om man ska löneförhandla med en klubb (vilket spelaren förstås inte gör själv utan med en agent som hjälp).

Efter draften som alltså var redan år 2003 spelade Lebron James ganska många säsonger i Cleveland Cavaliers. Närmare bestämt blev det hela sju säsonger med Cleveland Cavaliers mellan åren 2003 och 2010. Framgångarna var inte enorma för laget Cleveland Cavaliers under denna tid utan får snarare beskrivas som måttliga men Lebron James lyckades i alla fall ta laget till slutspel under flera av åren. De riktigt stora framgångarna uteblev. En superstjärna är inte tillräckligt i NBA för att ta ett lag hela vägen till en vinst utan man behöver ofta åtminstone två spelare som höjer sig över mängden och avgör matcher. Lebron James behövde nya lekkamrater på planen och det var nog en bidragande orsak till att han flyttade vidare till Miami efter de sju första åren i Cleveland. Lebron James kontrakt löpte ut och när han blev en ”free agent” och som en av ligans superstjärnor kunde han välja och vraka mellan erbjudanden. Kanske hade han fått bättre betalt av en annan klubb i NBA-ligan. Men att spela tillsammans med både Chris Bosh och Dwayne Wade var något som lockade honom till solskensstaten Florida och Miami (Florida har mer än ett lag i NBA. Orlando Magic finns också). Tillsammans med dessa två spelare blev Heat mycket svårstoppade, precis som James och Irving tillsammans var i Cleveland under James andra period i Cleveland Cavaliers.

WNBA

WNBA är den kvinnliga versionen av NBA och W står som man kunnat räkna ut för ”Women’s”. I WNBA spelar de bästa kvinnorna i världen, inte endast från USA. WNBA är en relativt ung liga jämfört med NBA och det tog väldigt lång tid innan WNBA drog igång.

Att WNBA inte har samma status som NBA märks på flera vis. Dels finns det färre lag, men WNBA är även en liga där säsongen är mycket kortare och mer komprimerad. Vanliga NBA brukar under normala år och normala omständigheter dra igång i oktober och slutspelet avgörs i maj eller juni.

WNBA däremot spelas endast under sommarmånaderna. Det är lite som en liga som ska stilla basketabstinensen medan vanliga NBA gör uppehåll. I t.ex. Sverige spelas ju båda basketligorna, för män och kvinnor, samtidigt under samma säsong, höst till vår.

Att säsongen i WNBA är kortare beror kanske inte endast på att vanliga NBA stjäl all uppmärksamhet under resten av året. WNBA har som sagt betydligt färre lag och därför går det fortare att spela igenom en säsong. Ett av lagen i WNBA är New York Liberty där ett svenskt basketproffs, Amanda Zahui, spelat. Hon spelar även i andra klubbar i Europa. Som kvinnligt basketproffs går det att kombinera spel i Europa och USA eftersom säsongerna inte överlappar.

Basketens regler och straff

Basketen har många regler och här går vi igenom några av dem.

Foul

Vad är egentligen en foul? En foul är en överträdelse av reglerna. Det finns olika typer av foul. Defensiv foul, teknisk foul och offensiv foul. Om ett lag drar på sig för många fouls resulterar det i att varje ny foul slutar med ett straffkast för motståndarlaget. Om samma spelare drar på sig för många fouls slutar det med att spelaren blir utfoulad och inte får spela mer. Det finns inga numerära överlägen i basket, man spelar hela tiden fem mot fem på planen. Däremot kan enskilda spelare få avsluta en match på bänken.

En spelare som begår en teknisk foul kan åka ut på en gång. En spelare som inte endast diskuterar med domaren utan även rör denne kan bli utvisad för en mycket liten beröring.

Offensiv foul är ganska ovanligt och inträffar ibland. Till exempel om en spelare som har bollen springer mot korgen och springer rakt in i en försvarande spelare som redan har tagit en position och står still.

Straffkast

Ett straffkast skjuts från en given punkt på planen. Även om det blivit mål och två eller tre poäng kan det ändå bli ett straffkast. Om ett skott går i och den spelare som skjuter bollen blir foulad blir det ett straffkast ändå, en chans till ett bonuspoäng. Om skottet missar blir det antingen två eller tre straffkast beroende på var på planen skottet sköts. Varje straffkast ger ett poäng men om ett straffkast missar får man två eller tre poäng på returen (ett vanligt ”field goal” helt enkelt, ett vanligt poäng). Det blir dock inga returer förrän på det sista av den serie straffkast man får.

Basketens regler

Basketen har många olika regler och här går vi igenom några av dessa regler. Det är mycket att hålla reda på och kunna.

Goaltending

Goaltending, eller att vara målvakt, är förbjudet. Men det är inte förbjudet att blocka ett skott eller en dunk. så vad innebär då goaltending? Hur ska regeln tillämpas? Det finns undantag men huvudregeln är att ett skott endast får blockeras innan bollen har nått sin högsta punkt i bollens båge mot korgen. Om skottet blockeras efter det (vilket långa spänstiga spelare har förmåga att göra) blir det goaltending. Goaltending är väldigt osmart eftersom om en försvarsspelare begår goaltending så räknas poängen som om skottet har gått i – även om det var på väg att missa. Därför bör man inte ägna sig åt goaltending. Det är i princip som att ge bort poäng till motståndarlaget.

Detta gäller det försvarande laget. En anfallande spelare får fånga bollen i luften innan den nått korgen och tippa i den. Om man gör detta avsiktligt, lite som en passning som fångas i luften, gör man en speciell, mycket snygg och svår sak. Man gör en Alley Oop. Alley Oop är inte endast ”for show” utan användbart som anfallstaktik ibland.

Lebron James vid sidan av planen

Lebron James är NBA:s största stjärna men han har flera strängar på sin lyra. På sin egen hemsida beskriver han sig även som affärsman och en filantrop.

Lebron James affärsverksamheter tar sig olika uttryck och han har bland annat startat ett företag som ägnar sig åt drycker med högt näringsinnehåll tillsammans med skådespelaren (och politikern) Arnold Schwarzenegger. De har lanserat en sportdryck som utlovar att kunna ge tillbaka kroppen de elektrolyter som går förlorade när man tränar och svettas.

Lebron James har även tagit politisk ställning och tycker att det är viktigt att markera mot orättvisor som har med ras att göra. När en mörkhyad spelare inom NFL, den amerikanska fotbollsligan, valde att stå på knä när nationalsångens spelades för några år sedan var Lebron James en av flera andra mörkhyade atleter som gav sitt stöd. Lebron James har även varit kritisk mot USA:s nuvarande president Trump. Det är inte direkt en hemlighet att James ogillar Trump, och det har han ibland på presskonferenser markerat ganska tydligt.

Som filantrop är Lebron James engagerad i olika projekt som bland annat vänder sig till barn. Men mycket av pengarna han tjänar investerar James också i företagsprojekt. Lebron James syns även i reklam av olika slag som även det ger stora inkomster.

Lebron James har även ett ben i filmens värld. Eftersom han är aktiv där har han hunnit vara med på ett hörn i olika produktioner, bland annat dokumentärer om basket.

I juli 2021 ska Lebron James film Space Jam A new legacy få premiär. Det är inte endast Lebron James film förstås, men han har ett finger med i spelet. Filmen är en uppföljare på 1996 års Space Jam, en film som blandar riktiga basketstjärnor och riktiga rörliga bilder med tecknade figurer från Warner Bros. Ungefär i samma stil som den äldre filmen Who framed Roger Rabbit.

WNBA – historia

WNBA är en ung liga som inte ens har 25 år på nacken. Ligan är ungefär jämngammal med Major League Soccer, den amerikanska herrligan för vanlig fotboll där spelare som David Beckham och Zlatan Ibrahimovic (för att nämna några) har spelat.

NBA tog ett beslut om att grunda NBA för kvinnor, alltså WNBA, på våren år 1996. Ligans första säsong började sommaren därpå, alltså sommaren år 1997. Sedan dess har ligan rullat på och många av världens bästa spelare har sökt sig till WNBA, som är en arena för både amerikanska kvinnliga spelare och proffs från till exempel Europa.

Att kvinnor i USA kunde växa upp från små flickor till mogna atleter och spela som proffs i en proffsliga på hemmaplan istället för att söka sig utomlands var en stor sak för amerikanska kvinnliga basketspelare. Det var ett stort mål som nåddes. En av de stora profilerna i WNBA, Lisa Leslie , är en kvinnlig spelare med både längd och spänst som klarar av att dunka på korgarna (som har samma höjd som när män spelar, 310 centimeter över planen). En annan duktig spelare är Swin Cash som har vunnit en WNBA-titel med mer än ett lag, bland annat Seattle Storm.

Lebron James

 

En av de stora stjärnorna inom NBA, National Basket League, är Lebron James.

Lebron James har varit en av de största stjärnorna inom NBA, om inte den största, i många år nu. Under mitten av 2000-talet påbörjade han sin tid i NBA när han skrev på ett kontrakt för klubben Cleveland Cavaliers där han spelade i fyra år. Cleveland Cavaliers blev den klubb där han fostrades in i NBA och NBA-kulturen. Men redan innan NBA var Lebron James en mycket ung och lovande talang inom basket på high school-nivå och det är inte förvånande att han spåddes en lysande framtid i NBA.

Väl i Cleveland Cavaliers ägnade Lebron James sin rookiesäsong åt att lära sig att spela med de stora grabbarna, men redan under sin första säsong var han en lysande stjärna inom sitt lag och i hela NBA. Det dröjde inte länge förrän han blev en av ligans superstjärnor tillsammans med till exempel Dwayne Wade, Shaquille Oneal och Kobe Bryant, för att nämna några.

Lebron James spelade först fyra år i Cleveland Cavaliers. Sedan skrev han på för ett annat lag och packade väskan för att bege sig söderut till Florida och soliga Miami, där han hamnade i hetluften i Miami Heat. Miami Heat och Lebron James blev en lyckad kombination. Tillsammans med andra skickliga spelare och profiler i laget, framför allt Dwayne Wade och Chris Bosh, blev Miami Heat väldigt svårslagna med Lebron James som ledare för laget. Lebron James ledde Miami Heat till flera segrar i NBA:s prestigefulla och oerhört tuffa slutspel med hård konkurrens från lag som till exempel San Antonio Spurs. Miami Heat hade en stark era med Lebron James i laget och tog sig till slutspel varje år och vann flera gånger.

När Leborn James lämnade Miami Heat i mitten av 10-talet återvände han till Cleveland Cavaliers och Miami Heat lyckades inte fylla ut tomrummet som James lämnade efter sig. I Cleveland Cavaliers var Lebron James framgångsrik och inte minst i samarbete med Clevelands point guard Kyrie Irving. Lebron James spelade i fyra ytterligare säsonger för Cleveland Cavaliers och tog laget till final flera gånger. Cleveland Cavaliers vann dock ”endast” en gång eftersom ett annat NBA-lag specialiserade på skytte och trepoängare ständigt var oerhört svåra att slå. Under det sena 10-talet var det inte Cleveland Cavaliers som var det starkaste laget utan Golden State Warriors som radade upp vinster och som ett år gick igenom slutspelet med smått otroliga 16 vinster och en förlust (varje del av slutspelet spelas i bäst av sju matcher, alltså behövs fyra matcher för att gå vidare). Mycket tack vare spelare som Steph Curry, Kevin Durant och Clay Thompson.

Seda två år tillbaka spelar Lebron James i ett nytt lag efter att ännu en gång ha lämnat Cleveland. Nu är det Los Angeles Lakers som gäller och den första säsongen gick inget vidare med missat slutspel, men den andra gick desto bättre med vinst i slutspelet under säsongen 19-20.