Basketens regler

Basketen har många olika regler och här går vi igenom några av dessa regler. Det är mycket att hålla reda på och kunna.

Goaltending

Goaltending, eller att vara målvakt, är förbjudet. Men det är inte förbjudet att blocka ett skott eller en dunk. så vad innebär då goaltending? Hur ska regeln tillämpas? Det finns undantag men huvudregeln är att ett skott endast får blockeras innan bollen har nått sin högsta punkt i bollens båge mot korgen. Om skottet blockeras efter det (vilket långa spänstiga spelare har förmåga att göra) blir det goaltending. Goaltending är väldigt osmart eftersom om en försvarsspelare begår goaltending så räknas poängen som om skottet har gått i – även om det var på väg att missa. Därför bör man inte ägna sig åt goaltending. Det är i princip som att ge bort poäng till motståndarlaget.

Detta gäller det försvarande laget. En anfallande spelare får fånga bollen i luften innan den nått korgen och tippa i den. Om man gör detta avsiktligt, lite som en passning som fångas i luften, gör man en speciell, mycket snygg och svår sak. Man gör en Alley Oop. Alley Oop är inte endast ”for show” utan användbart som anfallstaktik ibland.