WNBA

WNBA är den kvinnliga versionen av NBA och W står som man kunnat räkna ut för ”Women’s”. I WNBA spelar de bästa kvinnorna i världen, inte endast från USA. WNBA är en relativt ung liga jämfört med NBA och det tog väldigt lång tid innan WNBA drog igång.

Att WNBA inte har samma status som NBA märks på flera vis. Dels finns det färre lag, men WNBA är även en liga där säsongen är mycket kortare och mer komprimerad. Vanliga NBA brukar under normala år och normala omständigheter dra igång i oktober och slutspelet avgörs i maj eller juni.

WNBA däremot spelas endast under sommarmånaderna. Det är lite som en liga som ska stilla basketabstinensen medan vanliga NBA gör uppehåll. I t.ex. Sverige spelas ju båda basketligorna, för män och kvinnor, samtidigt under samma säsong, höst till vår.

Att säsongen i WNBA är kortare beror kanske inte endast på att vanliga NBA stjäl all uppmärksamhet under resten av året. WNBA har som sagt betydligt färre lag och därför går det fortare att spela igenom en säsong. Ett av lagen i WNBA är New York Liberty där ett svenskt basketproffs, Amanda Zahui, spelat. Hon spelar även i andra klubbar i Europa. Som kvinnligt basketproffs går det att kombinera spel i Europa och USA eftersom säsongerna inte överlappar.