WNBA – historia

WNBA är en ung liga som inte ens har 25 år på nacken. Ligan är ungefär jämngammal med Major League Soccer, den amerikanska herrligan för vanlig fotboll där spelare som David Beckham och Zlatan Ibrahimovic (för att nämna några) har spelat.

NBA tog ett beslut om att grunda NBA för kvinnor, alltså WNBA, på våren år 1996. Ligans första säsong började sommaren därpå, alltså sommaren år 1997. Sedan dess har ligan rullat på och många av världens bästa spelare har sökt sig till WNBA, som är en arena för både amerikanska kvinnliga spelare och proffs från till exempel Europa.

Att kvinnor i USA kunde växa upp från små flickor till mogna atleter och spela som proffs i en proffsliga på hemmaplan istället för att söka sig utomlands var en stor sak för amerikanska kvinnliga basketspelare. Det var ett stort mål som nåddes. En av de stora profilerna i WNBA, Lisa Leslie , är en kvinnlig spelare med både längd och spänst som klarar av att dunka på korgarna (som har samma höjd som när män spelar, 310 centimeter över planen). En annan duktig spelare är Swin Cash som har vunnit en WNBA-titel med mer än ett lag, bland annat Seattle Storm.