Basketens regler och straff

Basketen har många regler och här går vi igenom några av dem.

Foul

Vad är egentligen en foul? En foul är en överträdelse av reglerna. Det finns olika typer av foul. Defensiv foul, teknisk foul och offensiv foul. Om ett lag drar på sig för många fouls resulterar det i att varje ny foul slutar med ett straffkast för motståndarlaget. Om samma spelare drar på sig för många fouls slutar det med att spelaren blir utfoulad och inte får spela mer. Det finns inga numerära överlägen i basket, man spelar hela tiden fem mot fem på planen. Däremot kan enskilda spelare få avsluta en match på bänken.

En spelare som begår en teknisk foul kan åka ut på en gång. En spelare som inte endast diskuterar med domaren utan även rör denne kan bli utvisad för en mycket liten beröring.

Offensiv foul är ganska ovanligt och inträffar ibland. Till exempel om en spelare som har bollen springer mot korgen och springer rakt in i en försvarande spelare som redan har tagit en position och står still.

Straffkast

Ett straffkast skjuts från en given punkt på planen. Även om det blivit mål och två eller tre poäng kan det ändå bli ett straffkast. Om ett skott går i och den spelare som skjuter bollen blir foulad blir det ett straffkast ändå, en chans till ett bonuspoäng. Om skottet missar blir det antingen två eller tre straffkast beroende på var på planen skottet sköts. Varje straffkast ger ett poäng men om ett straffkast missar får man två eller tre poäng på returen (ett vanligt ”field goal” helt enkelt, ett vanligt poäng). Det blir dock inga returer förrän på det sista av den serie straffkast man får.