Lebron James

 

En av de stora stjärnorna inom NBA, National Basket League, är Lebron James.

Lebron James har varit en av de största stjärnorna inom NBA, om inte den största, i många år nu. Under mitten av 2000-talet påbörjade han sin tid i NBA när han skrev på ett kontrakt för klubben Cleveland Cavaliers där han spelade i fyra år. Cleveland Cavaliers blev den klubb där han fostrades in i NBA och NBA-kulturen. Men redan innan NBA var Lebron James en mycket ung och lovande talang inom basket på high school-nivå och det är inte förvånande att han spåddes en lysande framtid i NBA.

Väl i Cleveland Cavaliers ägnade Lebron James sin rookiesäsong åt att lära sig att spela med de stora grabbarna, men redan under sin första säsong var han en lysande stjärna inom sitt lag och i hela NBA. Det dröjde inte länge förrän han blev en av ligans superstjärnor tillsammans med till exempel Dwayne Wade, Shaquille Oneal och Kobe Bryant, för att nämna några.

Lebron James spelade först fyra år i Cleveland Cavaliers. Sedan skrev han på för ett annat lag och packade väskan för att bege sig söderut till Florida och soliga Miami, där han hamnade i hetluften i Miami Heat. Miami Heat och Lebron James blev en lyckad kombination. Tillsammans med andra skickliga spelare och profiler i laget, framför allt Dwayne Wade och Chris Bosh, blev Miami Heat väldigt svårslagna med Lebron James som ledare för laget. Lebron James ledde Miami Heat till flera segrar i NBA:s prestigefulla och oerhört tuffa slutspel med hård konkurrens från lag som till exempel San Antonio Spurs. Miami Heat hade en stark era med Lebron James i laget och tog sig till slutspel varje år och vann flera gånger.

När Leborn James lämnade Miami Heat i mitten av 10-talet återvände han till Cleveland Cavaliers och Miami Heat lyckades inte fylla ut tomrummet som James lämnade efter sig. I Cleveland Cavaliers var Lebron James framgångsrik och inte minst i samarbete med Clevelands point guard Kyrie Irving. Lebron James spelade i fyra ytterligare säsonger för Cleveland Cavaliers och tog laget till final flera gånger. Cleveland Cavaliers vann dock ”endast” en gång eftersom ett annat NBA-lag specialiserade på skytte och trepoängare ständigt var oerhört svåra att slå. Under det sena 10-talet var det inte Cleveland Cavaliers som var det starkaste laget utan Golden State Warriors som radade upp vinster och som ett år gick igenom slutspelet med smått otroliga 16 vinster och en förlust (varje del av slutspelet spelas i bäst av sju matcher, alltså behövs fyra matcher för att gå vidare). Mycket tack vare spelare som Steph Curry, Kevin Durant och Clay Thompson.

Seda två år tillbaka spelar Lebron James i ett nytt lag efter att ännu en gång ha lämnat Cleveland. Nu är det Los Angeles Lakers som gäller och den första säsongen gick inget vidare med missat slutspel, men den andra gick desto bättre med vinst i slutspelet under säsongen 19-20.