Lebron James tidiga år

Lebron James tidigaste år inom basket är en intressant historia. Lebron James kämpade hårt redan som barn och tonåring för att nå långt. Många vill gärna nå NBA och spela där men inte alla når dit. En del får nöja sig med att spela basket i high school och college, och därefter antingen lägga av helt eller spela i andra ligor i till exempel Europa.

När Lebron James spelade i high school tog han tidigt för sig i matcherna och var samtidigt en lagspelare att lita på. Han spelade bland annat för St Vincent High School.

När Lebron James draftades gick han väldigt tidigt i NBA:s årliga draft. De spelare som är mest lovande brukar bli valda först under denna spännande draftdag där vissa lag har rätt att välja först och andra får vänta på att välja senare i draften. Att gå först i en draft är positivt för en spelares varumärke och stjärnstatus men även för att det ger spelaren ett bättre förhandlingsläge om man ska löneförhandla med en klubb (vilket spelaren förstås inte gör själv utan med en agent som hjälp).

Efter draften som alltså var redan år 2003 spelade Lebron James ganska många säsonger i Cleveland Cavaliers. Närmare bestämt blev det hela sju säsonger med Cleveland Cavaliers mellan åren 2003 och 2010. Framgångarna var inte enorma för laget Cleveland Cavaliers under denna tid utan får snarare beskrivas som måttliga men Lebron James lyckades i alla fall ta laget till slutspel under flera av åren. De riktigt stora framgångarna uteblev. En superstjärna är inte tillräckligt i NBA för att ta ett lag hela vägen till en vinst utan man behöver ofta åtminstone två spelare som höjer sig över mängden och avgör matcher. Lebron James behövde nya lekkamrater på planen och det var nog en bidragande orsak till att han flyttade vidare till Miami efter de sju första åren i Cleveland. Lebron James kontrakt löpte ut och när han blev en ”free agent” och som en av ligans superstjärnor kunde han välja och vraka mellan erbjudanden. Kanske hade han fått bättre betalt av en annan klubb i NBA-ligan. Men att spela tillsammans med både Chris Bosh och Dwayne Wade var något som lockade honom till solskensstaten Florida och Miami (Florida har mer än ett lag i NBA. Orlando Magic finns också). Tillsammans med dessa två spelare blev Heat mycket svårstoppade, precis som James och Irving tillsammans var i Cleveland under James andra period i Cleveland Cavaliers.