Basket – sportens historia och framtid

Basketboll är en mycket äldre sport än vad många tror. Många har fascinerats av det legendariska laget ”Harlem Globetrotters” som med sina extrema kunskaper i basketboll underhållit miljoner fans med sina nära på magiska uppvisningsmatcher. Original Harlem Globetrotters har turnerat i hela 124 länder för att visa upp sina otroliga talanger. Lagets uppvisningsmatcher har bjudit vuxna, ungdomar och barn på en oslagbar underhållning. Ett unikt koncept som nästan ingen annan sport kan mäta sig med. Förutom att basket är en tuff sport i världsklass lämpar sig basketboll även som förstklassig underhållning.

 

Tvärtemot vad många tror uppfanns basket inte av en amerikan utan av en kanadensare vid namn James Naismith. Sporten skapades 1891 med syfte att fylla ett tomrum mellan den amerikanska fotbolls- och basebollsäsongen. Skolan behövde en sport som var krävande (idrottsligt) och som även var lämpad för tävlingar inomhus. Man använde från början enkla flätade fruktkorgar som hängdes upp på väggen. Det är från dessa fruktkorgar som basket fått sitt namn ”basketboll” (basket betyder korg på svenska). Med tiden insåg spelarna att det var betydligt enklare att göra hål i botten på fruktkorgen istället för att hämta ner bollen med stegar varje gång de gjorde mål.

 

Reglerna för basketboll modifierades av Senda Berenson Abbott så att även kvinnor kunde börja spela basket och den första matchen spelades 1893 i Smith College, Massachusetts.

Basketboll har utmärkt sig även för sina speciella kläder och utrustning. För de som spelar basketboll är det viktigt att använda rätt kläder. Mest utmärkande för sporten är kanske det traditionella linnet som använts ända sedan basketboll uppfanns. Givetvis kan man använda en vanlig ärmlös tröja men armarna ska vara bara (oavsett om det är ett linne eller ej). En annan viktig del av klädseln är de typiska basketbollshortsen som vanligtvis går ända ner till knäna.

Damer som är aktiva spelare (eller spelar för nöjes skull) behöver självklart även andra sportkläder förutom de typiska basketkläderna. Riktigt snygga sportkläder hittar du bland annat hos aim’n som funkar både för träning, yoga, löpning eller att bära på stan. Sportkollektionen hos Ami’n består av tights, toppar samt träningstillbehör i mycket snygg design, till riktigt bra priser och av hög kvalitet.

Basket har utvecklats i USA från slutet av 1800-talet till idag. Sporten spelas av både herrar och damer och är idag en av världens mest populära sporter. Exempelvis spelar kvinnor numera basketboll globalt och det finns flera professionella turneringar samt ligor. Den största ligan är WNBA i USA men NCAA (Women’s Division I Basketball Championship) är också mycket uppskattad. I Europa deltar de bästa damlagen i EuroLeague Women.

Sverige skapade historia genom att 2015 utnämna den första damkaptenen i basket. Svenska damlandslaget fick sin första kvinnliga förbundskapten vid namn Jurgita Kausaite som fick ta över chefsrollen från Lasse Johansson när han avgick. Tidigare var hon assisterande coach. Jurgita har lång erfarenhet som spelare och stor passion för sporten, vilket är en förutsättning för att kunna leda damlandslaget i basketboll. Hennes höjdpunkt som spelare var när Litauen tog EM-guld 1997. Som professionell spelare tog hon bland annat tre SM-guld med Solnalaget.