Basket i världen

Basket är en sport som har blivit alltmer populär de senaste åren i Europa. Förr i tiden var det en sport som främst var populär i USA, men nu har den vuxit sig global och finns i alla världens delar. En del tycker om att spela basket som en hobby, medan andra gör det för att spela för skojs skull. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur sporten spelas i världen, samt hur sporten kanske kommer se ut i framtiden.

Basket som hobby

 

Basket är en sport som kan spelas både ensam och i grupp. När det kommer till att spela ensam går det alldeles utmärkt att skjuta en boll upp mot korgen helt ensam. Vad som kan vara skönt när man spelar basket ensam är att lyssna på musik. Därför kan det vara kul att köpa Iphone hörlurar som kan användas under tiden. Att lyssna på musik är nämligen något som gör många utövare av sporter mer engagerade och taggade. När det kommer till att spela basket i grupp kan det också funka bra med att lyssna på musik. Men att spela i grupp kan ofta innebära mer fysisk kontakt och kommunikation. Därför kan det vara bra att kanske ha en större högtalare vid sidan av planen. På så sätt kan alla som spelar på planen lyssna på samma musik och man riskerar inte att tappa mobiltelefonen eller hörlurarna på marken om man skulle hamna i en fysisk duell med någon.

Hur spelas basket professionellt?

Basket är generellt sett en sport som spelas i lag, vilket innebär att matcherna består av två lag med fem spelare vardera. Matcherna spelas på en rektangulär plan och syftet är att göra mål hos det andra laget med en boll som är 24 centimeter i diameter. Målet, som ser ut som en korg, sitter cirka tre meter upp på en stolpe som sitter på vardera lags sida av den rektangulära planen. Beroende på var målet görs är poängen värda olika mycket. Om målet görs innanför trepoängslinjen är ett mål värt två poäng. Men om målet görs utanför trepoängslinjen är målet värt tre poäng. Det lag som har flest poäng efter att matchen är slut vinner matchen.

Dessa är regler som alla basketspelare måste följa i hela världen. Således kan lag i hela världen möta varandra nästan var som helst, så länge det finns en basketplan tillgänglig. Dock bör det tilläggas att de allra bästa spelarna spelar i den amerikanska ligan som heter NBA. Därför är det relativt ovanlig att klubblag från olika delar av världen möter varandra. Dock har det blivit vanligt att landslag möter varandra då basket spelas i OS och det finns också ett världsmästerskap i basket.